HTML

autoreverz jelenti

álmebaj, blocsogás, gyomorforgatókönyv - kis adagokban

Utolsó kommentek

0% gyümölcshús - 100% álhír

2010.05.17. 07:22 autoreverz

Korszakos változás a magyar helyesírási szabályzatban

Címkék: magyar anyanyelv akadémia tudományos ortográfia

goggle.jpgBefejeződött a Magyar Tudományos Akadémia Anyanyelvi Bizottságának tavaszi ülésszaka. A másfél hónapos megfeszített elemző munkát a 347, részben külföldről érkezett szakember konszenzusnyilatkozata zárta le, amelyben a magyar helyesírást érintő, korszakos jelentőségű szabályváltozásról számoltak be.

Az új irányelvek értelmében a magyar "csotrogány" szó többesszámú formája a köznyelvben elterjedt és természetesnek érzett, de nyelvészetileg helytelen "csotrogányok" helyett 2010 második negyedévétől - a szó skandináv eredetét hatásosabban érvényesítő módon - röviden csak "lef". Múlt időben továbbra is elfogadható a "fruik" vagy "fruikkon" alak.

A változásokról az általános és középiskolák első körben kapnak írásos tájékoztatást. Az állami hivatalok és a diplomáciai külképviseletek számára az új szabály csak szeptembertől kötelező érvényű.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autoreverzjelenti.blog.hu/api/trackback/id/tr322009133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.05.17. 10:30:03

Napi szinten használom a "csotrogányok" szót, nem hiszem, hogy át tudok állni - ráadásul visszamenőleg, áprilistól - a "lef"-re. Felmentés van?

autoreverz 2010.05.17. 10:37:59

@Levéltáros: Nem tudom, miért kellene pont veled kivételezniük... Nem lehetne simán csak tudomásulvenni és CSINÁLNI?!.. ;)
süti beállítások módosítása